Nagy Orsolya

A NOS SIMPLE TERVEZŐJE

A NOS Collection megalapítója és több mint 20 éve tulajdonos-tervezője, rengeteg legendás ruha és árnyalat életre hívója, aki miatt a „NOS zöld” külön kategória lett. Nő, anya, teremtő ember. Olyan nő, aki képes bátran újrateremteni magát, márkáját úgy, hogy közben a lényeg marad: egyszerűen, érzésekkel, stílussal álmodni, élni, alkotni, másokat segíteni. Páratlanul letisztult látásmódja, egyéni, néhol minimalista, ám mégis sokféleképpen kombinálható különleges sziluettjei lendületes frissességet és új irányt mutattak számára, elindítva egy teljesen új korszakot. Kollekcióinak darabjai most is új történeteket mesélnek. Így született meg most a NOS SIMPLE.

Stílus egyszerűen

A NOS Simple egy új, egyedi és előremutató koncepció alapján jött létre. Az alapításkor az volt a célunk, hogy egy olyan kollekciót hozzunk létre, melynek segítségével öröm legyen az öltözködés, és bárki játékosan és tudatosan felépíthesse saját stílusos ruhatárát. Hiszünk abban, hogy : a kevesebb több, a legegyszerűbb a legjobb és a ruhavásárlás is lehet tudatos és etikus.

Ezen gondolatok mentén alkottuk meg a több, mint 50 féle ruhadarabból álló “basic” kollekciónkat, amely egy stílusos nő alapruhatárát hivatott lefedni. Minden darab jól átgondolt, klasszikus stílusú, letisztult formavilággal és rakoncátlan minimalizmussal jellemezhető. Három színben: fekete, fehér és sötétkék, és kevés féle alapanyagból készítettük el a ruhákat, amelyek ennek köszönhetően könnyedén variálhatóak akár egymással is. Ingek, fölsők, nadrágok, szoknyák, overallok, blézerek, és nagyon sokféle ruha, melyek közül sok már önmagában is többfunkciós. A klasszikus szabásvonalaknak és a minőségi kivitelezésnek köszönhetően minden darab időtlen és időtálló. Ruháink segítségével ösztönzünk mindenkit a tudatos vásárlásra, egy jól átgondolt és jól működő alapruhatár felépítésére, melynek segítségével nem csak környezettudatosabbak lehetünk, hanem megkönnyíthetjük a mindennapos öltözködést is.

A szezononként megjelenő “Limited Edition” kollekcióink a meglepetésszerű újdonságokról szólnak. A fő szempont itt is az, hogy ezek a darabok is illeszkedjenek az alapruhatárhoz, de itt játszunk a színekkel, formákkal, mintákkal és anyagokkal. Fontos számunkra, hogy mindezt élménnyé tegyük, ezért a ruhavásárlást személyre szóló stílustanácsadással kötjük össze

“Simple is rebel”

Mint egy illatos, új, hófehér papírlap a megszokott íróasztalon. Egy új kezdet. Mint az első frissfehér, tiszta hótakaró, amit előbb csendesen szemlélsz, majd belebújnál, magadhoz ölelnéd, elvesznél benne. Ismerős, meglepő, tiszta és végtelenül vonzó. Ilyen a NOS SIMPLE. Letisztult formák, szemet gyönyörködtető sziluettek, modern szabásvonalak és örök klasszikus, kedvenc alapdarabok végtelen variációs lehetőséggel. Stílus, amire mindig vágytál, de sosem találtad. A finoman hangolt nőiesség esszenciája és rafinált eleganciája. Kezdőknek, újrakezdőknek és mindig haladóknak.

A NOS SIMPLE több, mint ruha. Élményt kínálunk, nem csupán vásárlást. Azt az élményt, amikor megértheted, hogy a legegyszerűbb miért a legjobb, és hogy a kevesebb valóban lehet több. A NOS SIMPLE mindaz, ami hiányzott. Az alkotó és a vásárló közössége. Lehetőséget kínálunk, hogy ruháink és tanácsaink által felfedezd az összefüggést, hogy egy jó ruhatár hogyan épül fel, hogyan válik teljessé és hogyan tükrözi a személyiséged. A NOS SIMPLE-lel megalkotott ruhatár biztos alapokon áll, önmagában hordozza a folyamatos megújulást.
Akár egy érett, magabiztos nő.

A NOS SIMPLE-nél azt valljuk, hogy a változások jók, hogy képesek vagyunk újraalkotni magunkat bármikor. A tapasztalataink, az élményeink, a tudásunk segíthetik azt a különleges átalakulást, amelynek során egyszerűen és bátran kibújhatunk a ránk porosodott megszokásokból. Ruháink rakoncátlan minimalizmusa, az egyedi szabásvonalak, a minőségi alapanyagválasztás időtlen stílust, modern eleganciát, frissességet és derűt hozhat azoknak az életébe, akik már rájöttek: a változás állandósága a legnagyobb kaland.
Ráadásul egész életünkben megélhetjük.

Varga Ildi

NOS MOSOLYOK

A beüvegezett télikertben az ablaknak háttal egy hosszú hajú, copfos kislány ül az asztalnál. Az erős napfényben határozott mozdulattal vezeti a ceruzát a fehér papíron. A fekete vonalak versenyt futnak önmagukkal. Gyermeki mosoly. Nincs korlát, vagy akadály, ami megszabná, merre mozduljon a keze. Hosszú szempillái örömtáncot járnak, ahogy ráhunyorog édesapjára, aki büszkén hallgat felette. Csak nézi és gyönyörködik a tehetségében. Ezt a kislányt néhány évtizeddel ezelőtt Orsinak hívták. Ma már Panna is lehetne. Panna, aki Orsi lánya és aki épp oly tehetséges, mint divattervező édesanyja.

Nagy Orsolyát talán nem divattervezőnek szánták szülei, de sejtették, hogy valamilyen művészi pályán lesz teljes az élete. Korán felbukkant tehetségét pszichiáter édesanyja és építészmérnök édesapja előszeretettel fejlesztette, ahogy a benne rejlő kreativitást is gyakran hagyták szabadon játszani.  1992-ben kezdte tanulmányait az Iparművészeti Főiskolán. Okkal csak ebben az évben. Talán azért, mert így még ebben az évben részt vehetett az Air France és a Nina Ricci divatpályázatán. Itt több száz jelentkező közül került azon 10 közé, akik Magyarországot képviselhették ruháikkal Párizsban. A következő pillanatban pedig a francia fővárosban, az Unesco palotában, pazar körülmények között, egy francia modellen tűnt fel az első Nagy Orsi modell…

Aranyporos mosoly. Olyan szájszegletbe gyömöszölt, kerek kis mosoly. Az, ami közvetlenül a kirobbanó kacaj előtt látszik néhány másodpercig. Ma már ilyennek tűnik az a korszak. Most, innen. Miről is beszélünk? A boldog 90-es évek végéről. Az egyetemi évek alatt számtalan lehetőség jött és a tudás próbáján sosem vallott kudarcot. Nem visszafogottan álmodott, nem alkalmazottan kreatívkodott, hanem teleélte színes tervekkel a hétköznapokat. 1997-ben lediplomázott, majd 1998-ban két társával megalapította a NOS Collectiont. Első bemutatójukat a Gerbeaud Cukrászdában tartották, ami egy hatalmas érdeklődés övezte látványos show volt. Olyannyira egyedülálló, hogy a következő évben, azaz 2000-ben a NOS aktuális bemutatóját felvették a Budapesti Tavaszi Fesztivál hivatalos programjába.

Az ezredforduló vízválasztónak bizonyult, ettől az évtől már egyedül csinálta Nagy Orsolya a NOS Collectiont. Ruhái a keleti ihletettségű jelzőt kapták, pedig csak annyit tett, hogy fogta az anyagot és kiszabadította belőle azt, ami addig csak átsejlett a szöveteken. Így lett ázsiai kollekció, így jöhetett létre indiai ihletésű sorozat, így kelhettek életre az 50-es és 60-as évek inspirálta finom vonalú, filmsztáros hangulatú, csábítóan nőies ruhák. A NOS az elmúlt 20 év alatt több nagy, önálló haute couture bemutatót és számtalan kisebb-nagyobb rendezvényt tudhat maga mögött. Különleges, egyedi hangulatú és azonnal rabul ejtő minőségi ruháin átmosolyogtak az igazi nők hangulatai, érzései, nehezen megvívott csatái és könnyes győzelmei. Elég meglátni, ahogy a modellek vonulnak a rafináltan szabott összeállításokban, hogy máris megpróbáljuk kideríteni, hogy vajon nekünk honnan lehet ilyen…

Egy tapasztalt és érett nő mosolya. Csupán egy szájmozdulat, amit aztán férfiak évtizedeken keresztül próbálnak megkeresni és megfejteni. Hogy újra lássák, hogy megértsék. A nők pedig titokban a tejhabos kávéjuk fölött próbálják ellesni a titkot, hogy aztán a mosdó szürkésfehér, éles neonfényében gyakorolják, nekik, hogy menne. Hát, van mit gyakorolni. Mert meg kell tanulni ehhez, hogy nem szabad feladni, még ha a helyzet minden részlete arról is árulkodik, hogy nem érdemes folytatni. Mert rá kell jönni, hogy minden lehetőséget meg kell ragadni és ki kell próbálni. Hogy az új impulzusok bárhonnan érkezhetnek.

 

Felszabadult nevetése finoman gyöngyözik alá, miközben magyaráz. A NOS Collection mellett Orsi stylistokat oktat a Budapesti Divatiskolában, felkérésre dolgozik magazinoknak és reklámfilmeknek, illetve 2004-2008-ig divatszerkesztője, majd művészeti vezetője volt a magyar piacon egyedülálló Fashion for women magazinnak. De ezek mellett volt ideje a Pirosban a Nőkért karitatív szervezet alapításánál és első megjelenéseinél részt venni, azokat koordinálni, NOS-esteket szervezni és gyerek divattábort létrehozni. Megéli, kiéli, átéli a kreativitását, nem sodródik, hanem irányítja az életét és közben alkot, alkot, alkot.

Varga Ildi

A SZALON

A város szívében, a Naphegy oldalában bújik meg egy ősfákkal teli buja kertben a mi kis szalonunk. A közel 100 éves, patinás villa földszintjén mesebeli terasszal, virágokkal, ódon falaival varázsolja el az ide látogatót a látvány. Belépve a letisztultságot apró, a múltat idéző különleges részletek törik meg. A csend és a nyugalom szigete ez a kis ékszerdoboz. Ebben a csodás környezetben várunk minden kedves érdeklődőt!