Nagy Orsolya

A NOS SIMPLE TERVEZŐJE

A NOS Collection megalapítója és több mint 20 éve tulajdonos-tervezője, rengeteg legendás ruha és árnyalat életre hívója, aki miatt a „NOS zöld” külön kategória lett. Nő, anya, teremtő ember. Olyan nő, aki képes bátran újrateremteni magát, márkáját úgy, hogy közben a lényeg marad: egyszerűen, érzésekkel, stílussal álmodni, élni, alkotni, másokat segíteni. Páratlanul letisztult látásmódja, egyéni, néhol minimalista, ám mégis sokféleképpen kombinálható különleges sziluettjei lendületes frissességet és új irányt mutattak számára, elindítva egy teljesen új korszakot. Kollekcióinak darabjai most is új történeteket mesélnek. Így született meg most a NOS SIMPLE.

Tovább

NOS MOSOLYOK

A beüvegezett télikertben az ablaknak háttal egy hosszú hajú, copfos kislány ül az asztalnál. Az erős napfényben határozott mozdulattal vezeti a ceruzát a fehér papíron. A fekete vonalak versenyt futnak önmagukkal. Gyermeki mosoly. Nincs korlát, vagy akadály, ami megszabná, merre mozduljon a keze. Hosszú szempillái örömtáncot járnak, ahogy ráhunyorog édesapjára, aki büszkén hallgat felette. Csak nézi és gyönyörködik a tehetségében. Ezt a kislányt néhány évtizeddel ezelőtt Orsinak hívták. Ma már Panna is lehetne. Panna, aki Orsi lánya és aki épp oly tehetséges, mint divattervező édesanyja.

Nagy Orsolyát talán nem divattervezőnek szánták szülei, de sejtették, hogy valamilyen művészi pályán lesz teljes az élete. Korán felbukkant tehetségét pszichiáter édesanyja és építészmérnök édesapja előszeretettel fejlesztette, ahogy a benne rejlő kreativitást is gyakran hagyták szabadon játszani.  1992-ben kezdte tanulmányait az Iparművészeti Főiskolán. Okkal csak ebben az évben. Talán azért, mert így még ebben az évben részt vehetett az Air France és a Nina Ricci divatpályázatán. Itt több száz jelentkező közül került azon 10 közé, akik Magyarországot képviselhették ruháikkal Párizsban. A következő pillanatban pedig a francia fővárosban, az Unesco palotában, pazar körülmények között, egy francia modellen tűnt fel az első Nagy Orsi modell…

Aranyporos mosoly. Olyan szájszegletbe gyömöszölt, kerek kis mosoly. Az, ami közvetlenül a kirobbanó kacaj előtt látszik néhány másodpercig. Ma már ilyennek tűnik az a korszak. Most, innen. Miről is beszélünk? A boldog 90-es évek végéről. Az egyetemi évek alatt számtalan lehetőség jött és a tudás próbáján sosem vallott kudarcot. Nem visszafogottan álmodott, nem alkalmazottan kreatívkodott, hanem teleélte színes tervekkel a hétköznapokat. 1997-ben lediplomázott, majd 1998-ban két társával megalapította a NOS Collectiont. Első bemutatójukat a Gerbeaud Cukrászdában tartották, ami egy hatalmas érdeklődés övezte látványos show volt. Olyannyira egyedülálló, hogy a következő évben, azaz 2000-ben a NOS aktuális bemutatóját felvették a Budapesti Tavaszi Fesztivál hivatalos programjába.

Az ezredforduló vízválasztónak bizonyult, ettől az évtől már egyedül csinálta Nagy Orsolya a NOS Collectiont. Ruhái a keleti ihletettségű jelzőt kapták, pedig csak annyit tett, hogy fogta az anyagot és kiszabadította belőle azt, ami addig csak átsejlett a szöveteken. Így lett ázsiai kollekció, így jöhetett létre indiai ihletésű sorozat, így kelhettek életre az 50-es és 60-as évek inspirálta finom vonalú, filmsztáros hangulatú, csábítóan nőies ruhák. A NOS az elmúlt 20 év alatt több nagy, önálló haute couture bemutatót és számtalan kisebb-nagyobb rendezvényt tudhat maga mögött. Különleges, egyedi hangulatú és azonnal rabul ejtő minőségi ruháin átmosolyogtak az igazi nők hangulatai, érzései, nehezen megvívott csatái és könnyes győzelmei. Elég meglátni, ahogy a modellek vonulnak a rafináltan szabott összeállításokban, hogy máris megpróbáljuk kideríteni, hogy vajon nekünk honnan lehet ilyen…

Egy tapasztalt és érett nő mosolya. Csupán egy szájmozdulat, amit aztán férfiak évtizedeken keresztül próbálnak megkeresni és megfejteni. Hogy újra lássák, hogy megértsék. A nők pedig titokban a tejhabos kávéjuk fölött próbálják ellesni a titkot, hogy aztán a mosdó szürkésfehér, éles neonfényében gyakorolják, nekik, hogy menne. Hát, van mit gyakorolni. Mert meg kell tanulni ehhez, hogy nem szabad feladni, még ha a helyzet minden részlete arról is árulkodik, hogy nem érdemes folytatni. Mert rá kell jönni, hogy minden lehetőséget meg kell ragadni és ki kell próbálni. Hogy az új impulzusok bárhonnan érkezhetnek.

 

Felszabadult nevetése finoman gyöngyözik alá, miközben magyaráz. A NOS Collection mellett Orsi stylistokat oktat a Budapesti Divatiskolában, felkérésre dolgozik magazinoknak és reklámfilmeknek, illetve 2004-2008-ig divatszerkesztője, majd művészeti vezetője volt a magyar piacon egyedülálló Fashion for women magazinnak. De ezek mellett volt ideje a Pirosban a Nőkért karitatív szervezet alapításánál és első megjelenéseinél részt venni, azokat koordinálni, NOS-esteket szervezni és gyerek divattábort létrehozni. Megéli, kiéli, átéli a kreativitását, nem sodródik, hanem irányítja az életét és közben alkot, alkot, alkot.

Varga Ildi